halaman

Wednesday, March 16, 2011

cmne nk lajukn balik broadband yg da abes limit..



Assalamualakum...
Rsenye da lame giler da aku x update blog aku nih..
Ari ni, dngan sgala limpah dan rahmat Nya.. tergerak  aty aku nk update
n wt tutorial khas utk korang sume yg malas nk bayar bil broadband korang tu..
korang msti bengang gile bile broadband korang da abes limit kn??
Haa.. tu la yg aku nk ajar ari ni..
cara ni sbenarnye diturunkan oleh akan kolej aku, and agk bkesan la jgk..
Cara ni bkesan utk pngguna line Maxis, Celcom n maybe jgk digi..
Juga nak inform n memperigtkn korang sume, cara ni Insyaallah bkesan utk pengguna windows je ea..
Bg pngguna linux ke mac ke.. mnx map la yer jah..^_^


Cara2nya::

Step 1:

<click to enlarge>

Ok.. 1st skali korang click butang start.. then korang taip “cmd” di search box dye, dan tkan enter.. bg pngguna windows xp.. click pada “run” taip “cmd” dan tkan enter jgk..


Step 2:


<click to enlarge>

then akan ter pop-up nye command window.. korang taip ipconfig/all dan tkan enter, dye akan kuar smthing yg korang x paham...

step 3:
<click to enlarge>

korang cari sampai jumpa dua benda nih... ip adress dgn default gateway..
then korang salin x kesa la kt mne pon.. kt atas kertas ke.. or korang nk hafal dua2 skali.


step 4:


<click to enlarge>

korang scroll sampai ke bawah skali, then (A) korang taip ping<space>masukkan salah satu no yg korang hafal td.. x kesah la yg mana satu pon... then tkan enter dan dye akan kuar cm yg dkt (B).. kalau x kuar seakan2 yg dkt b mknenye dye x jd.. kn korang hafal 2 no td kn?? so korang try no yg satu lg tu.. dye msti jd antara 2 no tu je..
lpas tu tinggal kn je cmtu.. bile korang da abes pkai internet, nk off9 da.. korang tutup la bnde tu..


p/s: sblom korang buat bnde nih.. pastikan korang da connect dgn broadband korang..
selamat mencuba..^_^



5 comments:

  1. wow.. ini baru first time aq tahu.. aq dah cuba.. tapi dia kuar request time out.. kalo mcm tue jadi x?? bro, aq nk share post nie leh? nnti aq letak sumber dari blog kau.. ok aq nk ambil banner kau jap

    ReplyDelete
  2. pasal banner tue aq x pasti.. cuba kau buat je banner baru dengan menggunakan host yg lain

    ReplyDelete
  3. request time out yer..
    kat situ kn ada ipv4 adress dgn default gateway..
    so try la salah satu..
    cnth: ko pkai default gateway, tp request time out.. so pkai la ipv4 adress.. dye cmne pon msti akan jd punye.. klo x jd gak xtaw la cmne.. nk share yer? amek la.. ok je..^_^
    psal banner tu, da ok da.. thanx..haha

    ReplyDelete
  4. dh wt dh..jdi..thanks :) love it!!!

    ReplyDelete

Popular Posts