halaman

Monday, March 28, 2011

tutorial untuk pasang shoutbox




Assalamualakum dan salam sejahtera.. kepada para pembaca yg dirahmati tuhan sekalian..
hahaha.. da macam baca forum soal jawab besama Ustz Zaidi plak..
ok sbenarnye aku x de nawaitu lngsung nk wt tutorial nih..
tapi dalam aku berblogwalking td, terjumpa plak satu blog nih milik sahabat sekelas
mse zaman kecik2 dulu.. 
aku buat tutorial ni khas iklas dari jauh dlm lubuk  aty aku khas utk dye..
wakakaka.. jiwang kerat la pulak.. hahahahaha...


bagi blogger baru yg x taw ape function bnde alah ni..
sbenarnye kotak yg korang tgk cm mnyemakkn blog korang ni 
berfungsi untuk meninggalkan jejak bila kita melawat sesebuah blog tersebut..
contohnya aku melawat blog si membe aku ni, tp kt blog dye xde shoutbox. so
cmne dye nk taw yg aku ada dtg situ, x kn aku nk kol dye plak. so dgn ada nye
bnde alah ni, kita boleh meninggalkan jejak kita semudah ABC..
selain tu bnde ni jugak memudahkn kita nk mlawat balik blog owg yg singgah 
ke blog kita td.. paham x ni??? klo x paham xpe.. bole tanye.. hehe


kepada blogger2 senior yg pailang giler dlm function bnde alah ni,
betol x ape ygaku cube terangkn nih? klo salah atau pon x lengkap
korang tegor2 la yer..





step 1: klik sini utk daftar di shoutmix..



then dengan sesegera mungkin korang klik pulak create shoutbox nih.






step 2:


korang isi la ape yg patot kt dalam tu.. pndai2 la yg ni yer.. kalau x reti tanye. ok? hehe




step 3:



ok.. yg ni plak korang nk setting shoutbox korang tuh cmne.. ikut la selera
korang nk wt cmne pon..




step 4:


korang klik pada get code ni kolum quick start nih.




step 5:




korang tentukan lebar shout box korang kolum "width"
n ktinggian dye plak kt "heigth"
pstu korang copy la code dye.. ape tggu lg?? hahaha....





step 6:




bila korang da copy code tu, korang balik pada blog korang n 
pegi pada   Design > Page Element > Add a Gedget n korang pilih HTML/Javascript..
then korang paste kn code tu kt kotak tu dan tekan save...
maka siap lah shoutbox korang.. ^_^


*p/s : untuk tutorial tambahan kalau korang nk "hide"kn shoutbox korang nih..

senang je carenye.. korang pastekn code shoutbox korang kt dalam code nih.
pastekn kt tempat yg aku tentukan tu.. besa gile da aku tulis kt situ.. 
siap kaler merah lagi tu.. kalau korang cari betol2 
kt situ ada nombor kaler biru, itu adalah
untuk nk tentukn kdudukn dye, lg besar nombor tu makin kebawah la kedudukan dye..
then korang ulang step 6 td.. 




<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()">   </div>
<div class="gbcontent">

MASUKKAN CODE SHOUTBOX KORANG KAT SINI

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>





No comments:

Post a Comment

Popular Posts