Saturday, March 16, 2013

GEMPAR!: Founder & Admin Syok.Org, TeamHanna.Org, dan Jieazzmovie.Net Kena Tangkap??



    Assalamualaikum & salam sejahtera.. Pernah tak korang dengar nama-nama laman web ni  < Syok.Org, TeamHanna.Org, dan Jieazzmovie.Net>?? mesti biasakan??


Kalau korang tak biasa dengar, laman-laman web ni sebenarnya adalah tempat-tempat rakyat malaysia sedut movie-movie, video dan mp3 baru. Admin laman web ni menyediakan bermacam jenis bahan media percuma untuk di download ( boleh di ketegorikan sebagai cetak rompak)

Dalam sehari dua ni, aku cuba la jugak nk "mendownload" movie-movie baru daripada portal-portal ni semua. Tapi usaha aku tak berjaya, tiap-tiap hasil search aku menemui jalan buntu. Disebabkan oleh itu, aku pon search mencari sebab kenapa boleh jadi macam ni. Rupa-rupanya Admin-admin portal tersebut telah ditangkap baru-baru ni, dan portal-portal mereka telah pon ditutup selama-lamanya.

Paling menyedihkan aku, benda ni da tesebar luas kat internet, tp aku je yang lambat dapat cerita ni. huhu..... Y_Y

Ni adalah petikan akhbar pasal penangkapan nih,


*p/s: mintak maaf yer, petikan akhbar mat saleh, kalau x paham, suruh Pakcik Google Translatekan.. ;D



KUALA LUMPUR/SINGAPORE: On March 6, police officers from the Cyber Crime Unit of the Commercial Crime Division of the Royal Malaysian Police arrested a 27-year-old man from Kulim, Kedah Darul Aman, Malaysia, for sharing links to illegal copies of copyrighted movies via the website SYOK.org. According to police reports, the suspect is believed to be the operator of the website SYOK.org, which illegally hosted links to titles belonging to MPAA Member Studios including copies of Sky Fall, Life of Pi, Jack Reacher and Argo, among others. Following the arrest, Norman Abdul Halim, Honorary Secretary of the Malaysian Film Producers’ Association, said, “I would like to congratulate the Royal Malaysian Police for taking this important action. The operation was a major victory for filmmakers and movie audiences. I know that many colleagues throughout the screen community will be pleased with this outcome, as it represents an important step to further protecting their creative work from being shared online without their permission. This successful action puts other websites on due notice that the authorities will take every measure to investigate and prosecute those involved with the illegal uploading and sharing of films and television shows.” Mike Ellis, President and Managing Director, Asia Pacific, for the Motion Picture Association (MPA), said, “We commend the efforts of the Cyber Crime Unit for their effective operation. Rogue websites present a major threat to the ability of filmmakers to conduct a sustainable film business, employ people in production, distribution and exhibition, and deliver quality films and television shows to audiences. This action by the Royal Malaysian Police sends a clear message to operators of such websites and we look forward to working with them to crackdown on more such cases.” If convicted under the Copyright Act, the operator faces fines ranging from 2,000 – 20,000 ringgit (USD650 – 6,500) for each infringing copy, or to imprisonment for a term not exceeding five years or to both and for any subsequent offence, to a fine of 4,000 – 40,000 ringgit (USD1,300 – 13,000) for each infringing copy or to imprisonment for a term not exceeding 10 years or to both.


Amacam? Paham x? so pasni pandai la korang cari tempat nak download movie melayu baru-baru k. Kalau terdesak sangat terpakse lah pegi cari kat "Pirate Bay" n download guna "torrent". haha..





16 comments:

  1. Replies
    1. tu la pasal.. syg sgt2.. da susa nk download citer melayu.. huhu

      Delete
  2. tgok kt youtube je hah cite2 mlayu

    ReplyDelete
  3. Cerita melayu pun mo download ? ades.

    ReplyDelete
  4. laa...cita melayu la kena download...rugi lau beli...jrg dpt cita melayu yg best..lau download xla rasa sgt rugi..hahaha

    ReplyDelete
  5. Bro byk g link nk download movie..
    cari je jmpe punyer..

    ReplyDelete
  6. aku rase pihak kementerian n kerajaan perlu tetapkan KPI or meritokrasi kat seme filem n drama tempatan. kalo x mencapai tahap tertentu, elok la kerajaan senaraikan sbg filem/drama yg BOLEH DI DOWNLOAD PERCUMA. tapi AWAS!! jgn amalkan rasuah!!

    ReplyDelete
  7. sedeyh .
    insyallah .
    sy sedang usaha untuk tubuhkan team sperti teamhanna .
    kalau ade yg beminat untuk menyertai .
    follow twitter - @akukakiblogger
    Salam Ukhwah .

    ReplyDelete
  8. ada web yg tutup n ada yg x tutup,tp link movie masih ada,kena pm dgn mereka la..aku kaki mendownload movie ,byk lg web utuk download movie ,google jer,1 tutup buka lg 8 tol

    ReplyDelete
  9. alamak sedih la pula ....x ad ker admin yg baru bolah dapatkan link2 percuma crte melayu ..?????

    ReplyDelete
  10. Cih... dah merompak, ada hati nak sebut nama tuhan...oii pikir la pasal keringat orang yang memerah idea, usaha semua nak buat movie untuk cari makan pastu korang senang2 nak benda free (secara haram). pastu INSYAALLAH + SALAM UKHWAH...? PTUIHHH...!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cakap macam keturunan alim konon, xyah nak berlagak suci la woi....

      Delete
    2. setuju... antara jual VCD cetak rompak dgn upload movie utk di share.. rasanya yg jual CD tu lg teruk,,, kami sebagai uploader juz nak share ape yg kami ade.. thx to astro sbb meng enable kan service record. lagipun astro dah suap kerajaan kite dgn duit... tentang isu rekod filem ni

      Delete
  11. tme kasih untuk post ini.... tengah cari bahan untuk buat presentation tentang illegal downloading :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sharing is caring ... aku salah satu uploader movie and softwares. habis yg astro tu device boleh record... lagi la illegal.. thx kt astro sbb meng enable kan service tu... dan kami sebagai uploader, akan terus share utk rakyat2 malaysia.. diowng xkan blh trace aku, kalau aku pakai open VPN

      Delete
  12. Wah kalu cina2 tu jual cd dvd br cetak rompak bersepah aku tgk. Untung diorg lg bjuta juta. Xpe plak kn?? Tangkap la. Hapuskn yg nyata dlu. Gajah dpan mata x nampak.kuman seberang laut nampak. R.I.P. jiwang.org..

    ReplyDelete

Popular Posts